Динамичния старт е техника за напреднали пилоти. Предназначението и е да се използва на ограничени стартове когато духа слаб вятър или е безветрие. Пилотът разпъва парапланера във формата на дъга и повдига атакуващия ръб като издърпа леко краищата на крилото. Пилотът навлиза максимум навътре към средата на крилото.Изчаква се челен полъх и се затичвате с всички сили. При динамичния удар когато крилото се изстреля над главата ви, вие продължавате да държите А коланите. Тук идва най-триковия момент от излитането, миг преди атакуващия ръб да направи челен тък пилотът трябва да направи три неща едновременно. В един и същ момент трябва да легне с цяло тяло на гръдния колан на сбруята, рязко да издърпа спирачките на крилото на 50% и с мощен и много силен шут да се оттласне от земята. При правилно изпълнение трябва да почувствате силата от шута в земята в натиска на гръдния колан. След излитането останете в тази позиция на тялото (легнали на гръдния колан) за 3-5 секунди. Особено ако има някакви препятствия пред вас.

Това излитане трябва да се тренира на открити стартове които позволяват при грешка да се нанесе корекция. Особено е важно да познавате много добре крилото си, както и своите възможности.

Летенето е лично решение на всеки и не носим отговорност от каквито и да било последици от ползването на тази информация.

Желаем ви безопасни и щастливи полети!