Мокро крило

През уикенда направихме множество учебно-тренировъни полети от Бистрица.През идната седмица се очакват превалявания.. Може би е добре да пропомним как се отразява мокренето на крилата и какво да правим в такива случаи.

При намокряне крилото натежава, става по-трудно за стартиране, по-тромаво за управление, тъне повече по време на полет и сривната му скорост е по-висока, т.е. – по-лесно се срива.

Освен това, когато мокрото крило лети, то се товари във въздуха от теглото на пилота и поради влагата в материята се скапва повече, отколкото ако лети сухо – разтягат се върви, деформират се камери и прифили, пада промазка и т.н. Препоръчително е да се избягва летене със силно мокро крило.

Когато крилото все пак е мокро, трябва да се изсуши при първа възможност. Това трябва да става на закрито, без пряка слънчева светлина и по възможност продължително, до пълното изсъхване на купола и вървите.

Не е нужно да разполагате с голямо помещение, за да изсушите крилото си добре. Просто го извадете от раницата, разгънете го и го разпръснете на купчина в някой ъгъл. Вървите трябва да се разделят, така че по възможност да не се допират, за да съхнат по-бързо. Периодично проверявайте доколко е изсъхнало това, което е отгоре и обръщайте крилото, така че мокрите части да са отгоре и да съхнат по-бързо. Добре е ако можете да разпънете крилото или части от него върху мебели, така че и отдолу да влиза въдух. Можете също така да закачите ушите на изходящия ръб на управлението на корниза за завесите, така че крилото да виси окачено като перде и да съхне.

Не бързайте да прибирате крилото веднага щом го усетите сухо на пипане. Възможно е повърхностния слой на плата и кожусите на вървите да са изсъхнали, но отдолу да е още мокро. Ако имате възможност, оставете го без да го прибирате в раницата до следващото излизане за полети. Така материала си “почива”. Не забравяйте да проверите дали и запасния парашут не е мокър. Ако е така, незабавно го прескатайте.

Трудно е да скатаете изсъхналото крило в малко помещение, особено без чужда помощ. Помолете някой от семейството да ви помогне.

Разпънете центроплана по цялата дължина на средната хорда върху пода. Помолете другия да застане на атакуващия ръб, а вие застанете срещу него на изходящия ръб. Вдигнете средата между центроплана и края на крилото от едната страна и прегънете ухото към средата, държейки високо един срещу друг мястото на прегъването. Прегънете прегънатото още веднъж на две, и още веднъж. Повторете същото от другата страна симетрично.

Прегъването става, както се прави нормално на поляната само че във вертикална равнина. За тези, които събират крилото си камера по камера, не би трябвало да има проблем с малката площ на помещението, може да се направи дори и в коридора.

Ще летим когато и където става.